
Ata binip kılıç kuşanmakla şövalye olduk dememek gerek. Zırhı olmayan bir şövalyenin ömrü çok da uzun olmaz zaten. Hele ki demirden bir ata biniyorsak zırh konusunda titiz olmak zorundasınız. “Aman ne olucak, atın ölümü arpadan olsun” demeyin. Tahtalı köye sizi alacaklarının bir garantisi yok, işin ucunda yatalak kalmak ya da engelli olmak gibi riskler de var. O yüzden motosiklet kıyafetleri konusunda paraya kesinlikle acımayın, gerekiyorsa alacağınız motorun bütçesinden çalın, ama ekipmanınız tam olsun.
•KASK - Bildiğiniz üzere beyin en kritik organımız ve kafa bölgesi motor kazalarında en sıklık yaralan yer. Başka bir değişle, vücudumuzun en iyi korumamız gereken parçası ve dolayısı ile motosiklet aksesuarları içinde en mühim (ve en tuzlu) yatırım. O yüzden doğru kaskı seçmek çok önemli. Bizim için en doğru kaskın ne olduğunu nasıl bileceğiz peki? Bu iyi incelenmesi gereken bir konu, zira dikkate alınması gereken rengi, malzemesi, ağırlığı, suratınıza oturuşu tarasımı gibi bir sürü konu var. Mesela bazı kasklar güvenlik açısından iyi olsa da sürat yapacak sürücüler için ideal değildir, çünkü rüzgar kask içinde uğultu yapar! O durumda aerodinamik tasarım önemli bir faktördür.
• Korumalı Eldiven - azalarda yere temas etmesi en muhtemel uzuvlarımızdan biri; ellerimiz. Çocukluğumuzda bisikletten düştüğümüz zamanları bir hatırlayın. Ya dizlerimiz ya da ellerimiz darbe alırdı. Peki, motosiklette durum ne? Kuru bir zeminde 100km/h bir hızla giderken düştüğünüzde asfaltla sürtünmeden ortaya çıkan sıcaklık 770 derece. Elimizin derisi bir kenara kemiklerimizin bile 700 derecede eridiğini düşünürsek deri, kas ve kemik kaybı yaşamamız oldukça olası.Peki, ne yapacağız bu felaketten korunmak için? Tabi ki bu işin çözümü içinde kafa yoranlar olmuş ve yüksek ısıya dayanıklı kumaşlarla (cordura, deri, kevlar..) dikilip ekstra korumalarla güçlendirilen kıyafetler üretmişler. Hatta bazılarının içinde özellikle serçe parmakğın kırılmasını önlemek için demir atel bulunuyor.ğer sadece yazın motor kullanmayacaksanız eldivenin 4 mevsimliğinden, baharlığından sakının. Bu tarz eldivenler yazın terletip, kışın üşütecektir. En güzel kışlık ve yazlık olarak 2 çift edinmek.
Parmaksız, bilekte bitecek uzunlukta vb. eldivenler elinizin yalnızca bir kısmını korur. Parmağın tamamını kaybetmektense yarısını kaybetmek daha mı iyidir? Orası size kalmış. Ama benim oyum bilek korumalı, elin dış kısmında ve parmaklarda koruması tam olan, avuç içi çarpma alanları ekstra güçlendirilmiş bir eldivenden yana olacak.
Bazı eldivenlerin koruyucu yerlerinin sırf kumaş içerdiğini göreceksiniz. Bunun asfaltta sürtünme esnasında ne kadar yetersiz olacağını söylememe gerek yoktur herhalde? Bizim önerimiz bari en minimumda mafsalları, yani hangi ayın kaç çektiğini hesaplamak için saydığımız eklemleri, kalın plastikle koruyan eldivenleri tercih etmeniz..
Tüm kumaş çeşitlerinde ki korumalı eldivenler belirli bir düzeyin üzerinde koruma sağlasa da çok soğuktan koruyamama veya terletme gibi dezavantajlarına rağmen deri eldivenler ısıya en dayanıklı kumaş türüdür.
• Korumalı Pantolon ,Kevlar Pantolonlar -Bence teknolojinin geldiği en iyi nokta. Günlük giyimim bozulmasın diyene düz renk, renkli, kot, kanvas, spor, klasik her türlü alternatifi sunuyor bu kumaş tipi. Koruması nasıl dersek, deriden bile daha yüksek ısıya dayanıklı ve daha sağlam olduğunu söylüyor üretenler. Yazlık modelleri öyle aman aman terletmiyor da ayrıca. E daha ne isteyelim ki? Bi de olmuşken yerli üretim markalar olsun paramız ülke içinde kalsın diyorsanız. Yamaha’nın lisanslı kevlar kotlarını dahi üreten Tech90 markası da Türkiye’de ona rakip olacak kalitede ürünler üreten RiderDenim’de. Bu iki markanın kalitesi sadece Türkiye için değil dünya için gayet iyi seviyelerde.
• Korumalı Ceket Bir diğer hayat kurtarıcı. Kumaş tipi, yazlık kışlık ayrı kullanım gibi konularda diğer ekipmanlardan ayrılan bir yönü yok ceketlerin de. Bütçe ayırıp bir tam yazlık fileli model, bir de tam kışlık model almak uzun vadede sizi daha büyük masraflardan kurtaracaktır.
Ceketlerde marka etiketi fiyatı çok etkilese de aynı kumaş kalitesine sahip iyi korumalar içeren iki ceket arasında fiyattaki kadar büyük bir fark olmayabiliyor. Tabi mont alırken de dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var:
En az beş koruma olmalı. İki dirseklerde, iki omuzlarda ve bir sırtta koruma mutlaka olmalı. Siz buna ek olarak ayrıca sırt koruma satın alıp kullanırsanız ne ala.
Bu korumalar kesinlikle CE onaylı olmalı. Sünger dolguyu da koruma diye satmak isteyen markalar, mağazalar var elbet. Ama CE standartlarına uygun bir koruma değilse siz ona koruma gözüyle bakmayın.
Açık renk olmalı. Şık görünmekte önceliklerinizden olabilir tabi ama önce bir diğer araç sürücülerine görünelim indiğimizde iyi görünmeyi sonra düşünürüz.
Reflektör kumaşlar içermeli. Ceketin birkaç bölgesinde geceleri araç farlarıyla parlayacak ve görünürlüğünüzü artıracak reflektör eklemeler mutlaka olmalı.
• Motosiklet Botu-Genelde motosiklet aksesuarları içinde en son alınan parça olsa da önemli bir yatırımdır. Motosiklet kazası atlatıp ayaklarından darbe almayan insan oldukça azdır. Günlük kullanımda pek pratik olmasa da zahmetine katlanmaya değecek bir ekipman motosiklet botu. Almışken içimiz rahat olması için kısa bir bot yerine uzun ve tam korumalı bir motosiklet botu almak en iyisi. Arazi sürüşü yapan sürücülerinse arazide kullanımına özel üretilmiş cross botları kullanmaları gerek.